Prota’nın ‘BIM ve Ötesi’ Uluslararası Sempozyumu, İstanbul’da AEC Profesyonellerini Buluşturdu
Prota, bu yıl Ekim ayında İstanbul’da 500’den fazla inşaat profesyonelini ağırlamaktan büyük bir mutluluk duydu. Bu yılki sempozyum, Prota’nın dünya çapından önde gelen uzmanları bir araya getirerek inşaat sektöründe proje teslim süreçlerini şekillendiren en son teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları sergileme geleneğini devam ettirdi.
“BIM ve Ötesi: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm” başlıklı sempozyum, Kanada, Amerika ve Japonya gibi uzak coğrafyalardan gelen önde gelen akademik araştırmacılar ve profesyonel uzmanları, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları için bir araya getirdi. İki heyecan verici gün boyunca, Yarat-Uygula-Yakala-İlerle temaları altında düzenlenen 4 ana oturum gerçekleştirildi. Her oturumda, BIM ile ilgili teknolojik gelişmeler, en iyi endüstri uygulamaları ve vaka çalışmaları paylaşılarak tartışıldı. İlham verici sunumlar arasında şunlar yer aldı:
- Altyapının Sanallaştırılması – Dr. Ioannis Brilakis, Cambridge Üniversitesi
- Yapılı Çevre Endüstrisinin Dijitalleştirilmesi: Zorluklar, Vaka Çalışmaları ve Yol Haritası – Ahmet Citipitioglu, Ph.D., P.E., TAV
- Dünyanın Dört Bir Yanından BIM Proje Vaka Çalışmaları: İnşaat Uygulamalarında ve Araştırmalarda Son Durum – Dr. Rafael Sacks, Technion – İsrail Teknoloji Enstitüsü
- İnşaat ve Altyapı Yönetimi için Sensörler ve Bilgi Modelleri – Burcu Akinci, Carnegie Mellon Üniversitesi
- İşbirlikçi Tasarım ve Mühendislik: Tarihi, Güncel Uygulamaları ve Olası Geleceği – Leon Van Berlo, TNO – Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu, Hollanda
“BIM İnsan Hatalarını En Aza İndiriyor”
“Bir inşaat projesi ne kadar basit ya da karmaşık olursa olsun, BIM kullanımı sürecin önemli bir parçasıdır ve sonuç üzerinde son derece olumlu etkiler yaratabilir,” diyor Prota Grubu CEO’su Joseph Kubin. Ek olarak şu yorumda bulunuyor: “Bu teknolojinin en büyük avantajlarından biri olduğunu düşündüğüm insan hatalarını en aza indirme ve bilgiyi paylaşma, inşaat ve mühendislik şirketlerine rakiplerinin önünde bir avantaj sağlayabilir.”
“Bu etkinliği iki amaçla düzenledik: BIM farkındalığını artırmak ve bu teknolojinin Türkiye’de benimsenmesini genişletmek. Prota olarak danışmanlık projelerimizde uzun yıllardır BIM yaklaşımlarını kullanıyoruz ve Türkiye’de bir metro projesini tamamen BIM teknolojisi ile tasarlayan ilk şirket olduk. Şimdi neredeyse tüm projelerimizi BIM kullanarak teslim ediyoruz ve bu teknoloji işimiz üzerinde çok olumlu bir etki yarattı. Bu deneyimi başkalarıyla paylaşarak, bu teknolojinin getirdiği gerçek değeri anlamalarını istedik.”
“İstanbul’un Yeni Uluslararası Havalimanı, BIM teknolojisini başarıyla kullandığımız bir diğer önemli örnek. Mühendislik ekiplerimiz, dünyanın en büyük terminal binası olan, 1,5 milyon metrekareyi aşan bir alanın tasarımını tamamen BIM yaklaşımlarıyla gerçekleştirdi. Bu teknoloji, bilgi ve uzmanlık paylaşımını kolaylaştırarak, çok disiplinli ekipler arasında, zaman ve mekân sınırlarını aşarak ve mesleki bariyerleri kaldırarak tasarım hatalarını önledi. Eminim ki, her Türk şirketi yakın gelecekte bu teknolojiyi benimseyerek iş süreçlerini dönüştürecektir.”
“Enerji Tüketimi Önceden Ölçülecek”
Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu (TNO) BIM Araştırmacısı Leon Van Berlo’ya göre, gelecekte tüm dünya bu teknolojiyi kullanacak. Van Berlo, “Maliyet, enerji ve iş sağlığı gibi unsurlar önceden dikkate alınarak tasarımcılar ve mühendisler gerçek verilere dayalı olarak daha verimli binalar tasarlayabilecek. Ayrıca, ev sahipleri taşınmadan önce evlerinin enerji tüketim seviyesini ölçebilecekler,” diye ekledi.