Deprem Mühendisliği
Prota Mühendislik, deprem mühendisliğini güvenlik, dayanıklılık ve yenilikçilik ilkeleriyle birleştirerek, yapıların ve kullanıcılarının deprem etkilerinden korunmasını sağlamak için kapsamlı çözümler sunar. Projelerimiz, deprem bölgelerinde dayanıklılığı artırmak ve güvenliği en üst düzeye çıkarmak üzere tasarlanmıştır.
Türkiye’de deprem mühendisliğine özel olarak odaklanan ilk mühendislik firması olan Prota, bunu ana disiplinlerinden biri haline getirmiştir. Uzmanlık alanlarımız arasında yapıların ve büyük yapıların güçlendirme tasarımı, yapıların deprem kapasitesinin değerlendirilmesi, hasar görmüş yapıların onarımı ve güçlendirilmesi ile yapısal sonlu eleman analizi, tasarım ve detaylandırma için yazılım geliştirme bulunmaktadır.
Prota, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Komisyonu ve EuropeAid tarafından finanse edilen birçok projede yer almıştır. Ayrıca, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı gibi bazı Türk bakanlıkları tarafından finanse edilen deprem riski azaltma projelerine de katılmıştır.
Prota, 1992 Erzincan, 1995 Dinar, 1998 Adana/Ceyhan, 1999 Marmara, 2002 Sultandağı, 2003 Bingöl, 2011 Simav, 2011 Van, 2023 Kahramanmaraş ve Hatay depremleri gibi Türkiye’de meydana gelen birkaç trajik deprem sonrası saha incelemeleri, hasar değerlendirmeleri, güçlendirme tasarımları ve birçok yenileme projesi gerçekleştirmiştir.
Prota, Depreme eğilimli bölgelerde, yapıların istenilen performans seviyelerine ulaşmasını sağlamak için ileri modelleme teknikleri kullanmakta ve yenilikçi çözümleri (sismik yalıtıcılar, BRB’ler, damperler vb.) uygulamaktadır. Tasarımlarımız, sismik olarak aktif bölgelerde yapıların dayanıklılığını ve güvenliğini artırmaya odaklanır.
Prota, şimdiye kadar yaklaşık 15 milyon metrekarelik inşaat alanında deprem riski azaltma projeleri tamamlamıştır.
Ayrıca Prota, “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar” için Türk Taslak Yönetmeliği’nin oluşturulmasına doğrudan katılmıştır.
Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi akademik kurumlarla iş birliği yapmakla birlikte, Prota, bu alanda yapılabilirlik ve araştırma çalışmaları yürütür, yöntemler, standartlar, teknikler ve şartnameler geliştirir ve sözleşme yönetimi ve güçlendirme inşaatlarının denetimi hizmetleri sağlar.
Ayrıca, 2002 yılından bu yana Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde, sismik risk ve inşaat mühendisliği alanlarında araştırma ve geliştirme amaçlı bir ofise sahiptir. Prota, iki yılda bir deprem mühendisliği ve sismoloji mühendisliği üzerine sempozyumlar düzenler. Bu sempozyumlara, dünyaca tanınmış uzmanlar ve akademisyenler, Türkiye’deki seçkin kamu ve özel kurumlar ile üniversitelerin akademisyen, yönetici ve üyeleriyle bilgi paylaşmak üzere konuşmacı olarak katkıda bulunur.