Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Konum
İstanbul
Ülke
Türkiye
İşveren
Türkiye Cumhuriyeti, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB)
Yüklenici
–
Özellikler / Kapasite / Alan
112.440 m² / 720 yatak kapasitesi
Sözleşme Tarihi
2010 Eylül
İstanbul’u gelecekte yıkıcı bir büyük deprem beklemektedir. Şehirdeki yapı stokunun büyük çoğunluğu eski sismik tasarım uygulamalarına göre inşa edilmiştir. Bu tür depremlerden sonra acil hastanelerin hizmete girmesi ihtiyacı kaçınılmazdır.
İstanbul Anadolu yakasının en büyük sağlık tesislerinden biri olan Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, deprem anında dahi hizmet verebilecek şekilde sismik taban izolasyonu tekniği ile güçlendirilerek deprem mühendisliği alanında dünya çapında bir tarih yazacak. Güçlendirme çalışmaları Ocak 2016 tarihinde tamamlanmıştır.
Mevcut hastane şehrin Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında yer almaktadır. 1991 yılında inşa edilmiştir. Hastane birbirine bitişik 16 bloktan ve bir kapalı otoparktan oluşmaktadır.
Depreme karşı güçlendirmenin yanı sıra modern ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde tasarlanan hastane, eski projelere bağlı kalınmadan yeniden projelendirildi.
Günde 10.000 hastaya hizmet veren Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 16 kompleks ve kapalı garajdan oluşan 112.400 metrekarelik bir inşaat alanına sahiptir. Mevcut hastane yatak sayısı (600), bölümlere yapılan eklemelerle 720’ye çıkarıldı.
Prota, proje kapsamında hastane standartlarının güncel mimari, elektrik, mekanik ve hastane hizmetlerine göre güncellenmesi için renovasyon tasarımlarının yanı sıra teknik şartname ve maliyet tahmini de dahil olmak üzere temel izolasyon sistemi ile sismik yapısal tasarım gerçekleştirmiştir.
Prota, taban izolasyonlu (deprem performans güvenliği için Türk Deprem ve Bina yönetmeliği gerekliliklerine ve FEMA’ya uygun) sismik yapısal tasarımlar sağlamıştır. Taban izolatörlerinin tedariki ve montajı da Prota tarafından denetlenmiştir.
Hastane, Türk sismik koduna göre 1. deprem bölgesinde yer almaktadır. Hastane, sismik izolasyon teknolojisi sayesinde olası İstanbul depreminde önemli bir rol oynayacaktır. Bu yöntemde izolasyon, kolonların ve uygun kattaki betonarme bölmenin altına yerleştirilerek zeminle doğrudan etkileşimi kesiliyor. yanal basınç ile hareket eden izolatörler çok yumuşak fakat büyük salınımlar yaparak depremin enerjisini absorbe ediyor ve böylece yıkıcı etki üst taşıyıcı sistem elemanlarına zarar vermiyor.
Tüm kolon, kiriş ve perde duvar elemanları elastik çerçeve elemanları olarak modellenirken, izolatörler elastik bağlantı elemanları ile idealize edilmiştir. Olası deprem risklerini en aza indirmek için 800’den fazla deprem izolatörü kullanılmıştır.